Bra förändringar och en personvåg kan vara viktiga verktyg när man försöker gå ner i vikt

09 september 2021 Cecilia Olsson

Att gå ner i vikt kan vara långt ifrån lätt. Det handlar ofta om att man behöver göra förändringar när det kommer till kost och motion för att kunna uppnå ett positivt resultat. För somliga kan det räcka med att sluta äta godis och dricka läsk på vardagarna, medans det för andra kräver betydligt större kraftansträngningar. Handlar det om att man är väldigt överviktig så kan man behöva hjälp från sjukvården, men gäller det att man vill gå ner några kilo för att känna sig i bättre form samt nöjdare med sin kropp så kan man ofta lyckas med det själv.

Ta reda på vad som måste ändras

Det första man bör göra är att se över vad som kan ha orsakat den oönskade viktuppgången. Äter man mycket skräpmat och godis samt dricker läsk och alkohol så kan det vara källan till problemet. Även mycket stillasittande har såklart en negativ inverkan.

Det man kan göra är att helt sluta eller begränsa intaget av onyttig mat och dryck samt röra på sig mer. Man måste inte inte köra på stenhård träning direkt (då finns det risk att det känns för jobbigt och man ger upp) utan börja med något som känns bra, exempelvis promenader, och öka sedan träningen successivt. 

Kartlägg framstegen 

För att få extra motivation så kan det vara bra att hålla koll på sina framsteg med hjälp av en personvåg. Skriv ner startvikt och målvikt samt det som sker däremellan för att kunna följa om det är en lyckad strategi eller om det är dags att prova några andra förändringar för att lyckas nå målet. Även om det kan kännas jobbigt så är det också viktigt att uppmärksamma de gånger vikten går åt fel håll för att kunna stoppa den från att öka ytterligare med mer träning eller bättre kost. 

Fler nyheter

31 oktober 2022

Hur lås fungerar