Tips för att rensa igensatta avlopp

27 mars 2023 Helen Johansson

Tips för avloppsrensning

Rinner din diskbänk eller ditt badkar långsamt? Får du en rädsla för tanken på att ringa en rörmokare för att åtgärda det? Varför inte försöka avlägsna proppen själv först? Med några enkla verktyg kan du snabbt lösa de flesta vanliga proppar utan att behöva lägga pengar på en professionell tjänst. Läs vidare för att lära dig hur!

image

Använd rätt verktyg för blockeringen

Börja med varmt vatten och kokande vatten
En av de enklaste metoderna för att rensa en långsamt rinnande diskbänk är att hälla varmt vatten i avloppet. Detta hjälper till att bryta upp en del av det skräp som blockerar vattenflödet. Om det inte hjälper, försök med kokande vatten – det hjälper till att spola bort alla envisa rester. Se dock till att du inte häller kokande vatten i plaströr eftersom det kan få dem att bli skeva eller smälta.

Använd en plunta eller orm
Om varmt vatten inte gör jobbet kan det vara dags att ta tag i problemet lite mer praktiskt. En plunta är ett effektivt sätt att lösa upp svåra proppar. Den fungerar genom att skapa ett sug runt avloppsöppningen, vilket hjälper till att tvinga in luft i röret och bryta upp det som orsakar blockeringen. För svårare problem kan du använda en snigel (eller ”orm”) som är en lång plast- eller metallspiral som är utformad speciellt för att nå djupt in i avloppet och dra ut skräp. Du kan behöva ett extra par händer för detta!

Använd naturliga rengöringsmedel
Slutligen, om allt annat misslyckas, kan du försöka använda naturliga rengöringsmedel som bakpulver och vinäger för att lösa upp eventuella rester som kan ha fastnat i dina rör. Börja med att hälla ungefär ½ kopp bakpulver följt av ¼ kopp vinäger i avloppet innan du täpper till det med en trasa (för att skapa tryck). Efter cirka 15 minuter tar du bort trasan och låter varmt vatten rinna genom avloppet tills det är helt klart. Kombinationen av bakpulver och vinäger borde ha löst det som blockerade dina rör på nolltid!

Med dessa enkla tips behöver de inte heller vara svåra! Innan du spenderar pengar på en professionell tjänst kan du prova att rensa ditt långsamt rinnande handfat eller badkar själv med hjälp av bara varmt/kokande vatten, stötpluggar/slangar och naturliga rengöringsmedel som bakpulver och ättika. Med lite tålamod och armbågsfett bör du kunna få dina avlopp att fungera smidigt igen på nolltid. Lycka till och tack för att du läste!

Fler nyheter

31 oktober 2022

Hur lås fungerar