Använd ett bokbinderi för snygga inbindningar

23 maj 2022 patrick pettersson

editorial

Vet du vad en bibliofil är? En bibliofil är en person som älskar böcker. Hen kan bli euforisk av den alldeles speciella doften av dammiga böcker i en bokhylla. Att få ta ner en bok som ingen har rört på årtionden och försiktigt slå upp den. Där återfinner hen författarens ord, exakt så som de sattes på pränt en gång i tiden.

En bibliofil är också en person som avskyr hundöron på boksidorna eller bokryggar som har bräckts upp med våld. Som äkta bibliofil föredrar man med all säkerhet också ordentligt inbundna böcker, framför pocketböcker och andra avarter. Det skrivna ordet förtjänar det.

Vem som helst kan vara bibliofil, oavsett ålder och utbildning. Inom arbetsvärlden finns det åtminstone en typ av företag där det underlättar att vara bibliofil, nämligen på bokbinderi. De som arbetar på bokbinderi kan ägna hela dagarna åt det som de älskar mest, att vårda böcker. Det kan handla om att göra nya inbindningar eller lagningar på gamla böcker.

 

Bokbinderi

Eleganta inbindningar

Bokbinderi kan också vara mycket mer än så. Till exempel kan man göra en inbindning av en samling tidskrifter eller protokoll, eller göra så kallade bokkassetter. Man kan också göra specialinbindningar såsom pappersband, klotband eller pergamentband.

För den som har en portfolio av egna utförda arbeten blir det extra elegant att låta binda in dem i en mapp. Det kan handla om arbeten som har utförts av en arkitekt, en konstnär eller en grafiker och som ska visas upp som exempel på personens skicklighet.

Ett bokbinderi kan också göra eleganta inbindningar som present till den som redan har allt annat. Det blir säkert mycket uppskattat. Kort sagt, även i vår digitaliserade värld eller kanske rent utav på grund av denna, kommer det fortfarande att finnas ett stort värde i att få utfört en professionell bokbindning på ett bokbinderi.

Fler nyheter

31 oktober 2022

Hur lås fungerar