Minska risken för hål

01 oktober 2019 Mikael Barani
Minska risken för hål

Det är ganska enkelt att minska risken för att få hål i sina tänder: Sluta äta kolhydrater.
Eller enkelt och enkelt. Under det senaste halvseklet har företagen lockat bort oss från riktig mat till att äta en massa produkter. Ofta är dessa produkter sötade med socker, eller andra sötningsmedel, för att få oss att bara vilja äta mer. 

Kroppen är ju nämligen gjord för att ta tillvara på tillfällen då det finns mycket energi att konsumera. Det är evolutionärt.
Tror du att våra förfäder skulle ha överlevt om de till exempel lät bli att moffa i sig en massa honung när de väl hittade en riktig sådan gömma? ”Nej, det får nog räcka med en tesked. Det är så sliskigt.”

Nä. Hittade man något så värdefullt som honung då var det bara att äta. För vem visste när man nästa gång skulle hitta något att äta? Än mindre honung.

Med vår sockriga kost har alltså även hålen följt.
Den så kallade västerländska matkulturen, den moderna västerländska matkulturen, är väldigt söt. Och när kariesbakterierna i munnen bryter ned kolhydrater, framförallt socker, så bildas syra som fräter på emalj och rotyta. 

Vill det sig tillräckligt illa bildas till slut hål i tänderna.

Som tur är så har vi också tandläkare i vår moderna värld. Till exempel i Sollentuna där du enkelt kan hitta en tid för en undersökning eller behandling: https://www.xn--tandlkaresollentuna-kwb.se/.

Det betyder förstås inte att man bara ska frossa i sig en massa bullar och andra onyttigheter. Utan bäst är då att se sådana här produkter som belöningar när du verkligen förtjänar dem.
Till exempel om du har kört ett hårt träningspass, lyckats med en stor bedrift i skolan eller på jobbet, eller om du på något annat sätt vill fira.

I övrigt är det bäst att låta tänderna vila mellan varven.

Fler nyheter

31 oktober 2022

Hur lås fungerar