Rätt sorts belysning med LED lampor gör hemmet extra trevligt och praktiskt

11 september 2021 Cecilia Olsson

Belysningen i våra hem kan ha stor inverkan på hur bra vi trivs där samt hur smidigt vi kan utföra arbete och sysslor. Det du bör tänka på när du ska ljussätta hemmet är att det ska vara både trivsamt och praktiskt. Det behövs lite starkare ljus med rätt spridning för att kunna läsa, arbeta, laga mat och så vidare på ett smidigt sätt. För att hemmet ska kännas mysigt och välkomnande så bör man även använda sig av stämningsbelysning.

Olika typer av belysning i hemmet

Man brukar tala om allmänbelysning, stämningsbelysning och funktionsbelysning (eller arbetsbelysning) när man ska ljussätta ett hem. Allmänbelysningen är den som sprider ett mjukt ljus och ger en god överblick över hela rummet. Ofta är taklampor eller spotlights bra på att göra just det. Stämningsbelysning används för att skapa en hemtrevlig atmosfär som ofta uppnås genom att man placerar mindre lampor lite här och där i rummet som sprider ett varmt ljus.

Funktionsbelysning är den belysning som behövs för att man ska kunna läsa, laga mat eller arbeta. Den gör sig bäst koncentrerad och riktad mot en avgränsad yta. 

Välj en lämplig ljuskälla

Du bör också välja en bra ljuskälla till dina armaturer. LED-ljuskällor är ett mycket bra alternativ eftersom de kräver lite energi och har extra lång livslängd. På https://ledmegastore.se/19106-led-lampor hittar du ett brett utbud av LED lampor till förmånliga priser. 

Styrka och färg bör även tas med i beräkningen 

Styrkan på lampan mäts i lumen (lm) och där kan man tänka att 100-260 lumen passar bra till stämningsbelysning, 400-800 lumen är bra till allmänbelysning och till funktionsbelysning kan man ha cirka 400-1000 lumen beroende på hur nära lampan sitter. Även färgtemperaturen kan ha inverkan på hur mysig eller funktionell belysningen blir. Färgtemperatur mäts i Kelvin (K) och i hemmiljö kan man räkna med att ungefär 2 700 – 4 000 Kelvin är lämpligt. Ljuskällor som har ett lågt Kelvin ger ett varmare ljus och högre Kelvin ger kallare ljus.

Fler nyheter

31 oktober 2022

Hur lås fungerar